Svaigs, krāsains un ļoti mājīgs svētku galda papildinājums, kas rada īstu svētku noskaņu.
Tuvojoties Jaunajam gadam, vienmēr gribas, lai galds būtu ne tikai bagātīgs, bet arī vizuāli svinīgs. Tieši tāpēc salāti, kas veidoti eglītes formā, katru gadu kļūst arvien populārāki.
Šie salāti “Eglīte” apvieno gan skaistu noformējumu, gan svaigu, viegli skābeni saldenu garšu, kas lieliski līdzsvaro svētku galda sātīgos ēdienus. Man šī recepte patīk ar to, ka tā izskatās iespaidīgi, bet patiesībā nav sarežģīta. Viesi vienmēr vispirms pievērš uzmanību tieši šim salātam, un pēc tam noteikti prasa recepti. Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās.
Gatavošanas gaita soli pa solim
Vispirms es sagatavoju vistas fileju, jo tai nepieciešams laiks, lai atdzistu. Fileju vāru viegli sālītā ūdenī apmēram divdesmit minūtes no brīža, kad ūdens sāk vārīties. Kad gaļa ir gatava, to izņemu no katla un ļauju pilnībā atdzist, lai salāti vēlāk nebūtu silti un slāņi nesaplūstu.
Atdzisušo vistas fileju sagriežu nelielos, vienāda izmēra kubiņos. Paņemu plakanu, ovālu šķīvi un sāku veidot salātu formu. Apakšējā slānī izkārtoju vistas gabaliņus trīsstūra veidā, jau no sākuma domājot par eglītes formu. Gaļu viegli apsmērēju ar majonēzi, ne pārāk biezā kārtā, lai salāti nebūtu smagnēji.
Tālāk sagatavoju korejiešu burkānus. Ja tie ir ļoti gari, pārgriežu tos uz pusēm vai trīs daļās un nedaudz nospiežu lieko marinādi. Burkānus vienmērīgi izklāju virs vistas un atkal uzvelku plānu majonēzes kārtu. Šis slānis piešķir salātiem patīkamu asumiņu un svaigumu.
Olas iepriekš esmu novārījusi cietas, atdzesējusi un nomizojusi. Tās sarīvēju uz rupjās rīves un izklāju nākamajā slānī virs burkāniem, atkal viegli pārklājot ar majonēzi. Šajā brīdī salāti jau sāk izskatīties apjomīgi, bet forma joprojām labi turas.
Ābolus izvēlos zaļus, ar viegli skābenu garšu. Tos nomizoju, izņemu serdi un sarīvēju uz rupjās rīves. Ābolu kārta piešķir salātiem sulīgumu un patīkamu skābumu, kas lieliski sader ar vistu un olām. Arī šo slāni viegli apsmērēju ar majonēzi.
Tad ķeros pie siera. Cieto sieru sarīvēju uz smalkas vai vidējas rīves un bagātīgi pārkaisu virs āboliem. Šo slāni es parasti ar majonēzi vairs nesmērēju, jo siers pats par sevi piešķir pietiekamu maigumu.
Visbeidzot sagatavoju kivi, kas būs salātu galvenais dekors. Kivi nomizoju un sagriežu plānās šķēlītēs. Tās uzmanīgi klāju virs siera, nedaudz pārklājot vienu šķēlīti ar nākamo, lai izskatās kā eglītes zari. Ar rokām viegli piekoriģēju salātu malas, piešķirot skaidru trīsstūra formu. Ar kivi pārklāju arī sānus, lai eglīte izskatītos glīta no visām pusēm.
Kad forma ir gatava, salātus lieku ledusskapī vismaz uz vienu stundu, lai visi slāņi savelkas un garšas kļūst izteiksmīgākas. Pirms pasniegšanas ap eglītes pamatni izkārtoju svaigus zaļumus, bet virspusi dekorēju ar dzērvenēm, sarkanajām jāņogām vai granātābola sēkliņām, kas izskatās kā eglītes rotājumi.
Noderīgi padomi
Ja vēlies maigāku garšu, korejiešu burkānus var sajaukt ar nelielu daudzumu majonēzes vēl pirms likšanas salātos. Ja salātus gatavo iepriekšējā dienā, kivi dekoru labāk likt īsi pirms pasniegšanas, lai tas saglabā svaigu krāsu. Majonēzi iesaku lietot ar mēru un uzklāt plānās kārtās, jo tieši slāņu vieglums padara šo salātu patiešām gardu, nevis smagu.
Precīzas sastāvdaļas
Vistas fileja 200 g
Korejiešu burkāni 150 g
Vistas olas 3–4 gabali
Āboli 1–2 gabali
Cietais siers 100 g
Majonēze pēc garšas
Kivi 2–3 gabali
Svaigas dzērvenes vai sarkanās jāņogas dekorēšanai


















